ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا
(ابوعلی سینا)
Avicenna |
ابوعلی سینا پزشک و شاعر ایرانی است. در زمان او عربی زبان رایج آثار علمی بود به همین دلیل او کتابهای خود از جمله "علم هیأت" و "ابطال احکام النجوم" را به زبان عربی نوشت
او می گوید:
او می گوید:
ناتلی به من منطق و هندسه آموخت. بعد از آن به الهیات رو آوردم و به مطالعه کتاب ما بعد الطبیعه ارسطو اشتغال ورزیدم ولی چیزی از آن نمیفهمیدم و غرض مؤلف را از آن سخنان درنمییافتم از این رو دوباره از سر خواندم و چهل بار تکرار کردم چنانکه مطالب آن را حفظ کرده بودم اما به حقیقت آن پی نبردهبودم. یک روز عصر از بازار کتابفروشان میگذشتم کتابفروش دوره گردی کتابی را در دست داشت و به دنبال خریدار میگشت به من الحاح کرد که آن را بخرم من آن را خریدم، اغراض مابعدالطبیعه نوشته ابو نصر فارابی، هنگامی که به در خانه رسیدم بیدرنگ به خواندن آن پرداختم و به حقیقت مابعدالطبیعه که همه آن را از بر داشتم پی بردم و دشواریهای آن بر من آسان گشت.
پورسینا به علوم غریبه پرداخته است. او رسالهای درباره حروف مقطعه در قرآن دارد و برای هر یک از حروف معنایی قائل است. همچنین رساله "کنوزالمعزمین"را به فارسی نگاشته که شامل شرح نیرنجات، طلسمات، رُقیه و تسخیر کواکب میباشد.
برخی واژههای آفریدهٔ پورسینا:
زِفر زبرین (فلک اعلی)
زِفر زیرین (فلک اسفل)
علم ترازو (علم منطق)
علم سپسطبیعت (علم مابعدالطبیعه)